2014.01.02. 10:56
Szűzérme Budapest módra, májas-zöldborsós raguval
Szóval beszabadultam a konyhába. Rég főzőcskéztem már, most pedig rá is érek. Kedvem is akadt.
Anya dolgozik, apa a pácolt császárszalonnánkat füstöli (Nyami. ♥), szóval enyém az egész konyha.
Kivettem a fagyasztóból egy csomag szűzérmét. Mivel a múltkor két malacot vágtunk ez négy darab husit jelentett. :) Szép ujjnyi szeleteket vágtam belőle (miután kiolvadt), és forró zsírban hirtelen megsütöttem. Kiszedegettem tányérra.
A zsírban, amiben a hús kisült megpirítottam a hagymát és egy kis zöldpaprikát, amikor jónak láttam, hozzátettem az eddig tejben ázott, felcsíkozott birkamájat és a zöldborsót. Amikor a máj már majdnem jó volt, rátettem egy jó nagy kanál lisztet, és elkevertem hagytam pár percig pirulni, és ráöntöttem a "húsleves-alaplevet".
Itt egy kis kitérő. Se kedvem, se időm nem volt húslevest főzni. Nem találtam leveskockát, és egy kávéskanál ételízesítőt sikerült összekaparnom. Szóval egy fél literes bögrében a vizet ezzel a kiskanál ételízesítővel, ugyanennyi szerecsendióval, borssal, egy fél karika zöldpaprikával, egy szelet hagymával, egy negyed gerezd fokhagymával, egy fél fagyasztott sárgarépával, és egy csipet petrezselyemmel 6 percig mikróztam. Fantasztikus illata volt. Amikor kihűlt, leszűrtem, hogy csak a lé kerüljön a húshoz.
Miután az alaplevet rátettem, elkevertem, megvártam, hogy a felét elforrja, besűrűsödjön szépen, és csak ezután fedtem le.
Kb húsz percig időnként átkevergetve, fedő alatt főztem, amikor a máj jó lett, visszatettem a húsokat is az edénybe, szépen belenyomkodtam a raguba, hogy jól összefőjenek az ízek, és kb még húsz percig főztem így is ugyanúgy fedő alatt, néha megkeverve.
Az eredmény egy nagyon krémes, nagyon jó ízű ragu. Apa első reakciója: "Ez majdnem olyan, mintha én főztem volna." És aki ismeri apukámat, tudja hogy ez nagy szó. :)
Én rizzsel tálalom, de sültkrumplival vagy tésztával is tökéletes.
Számszerint:
0,5 kg szűzérme
30 dkg birkamáj
1 nagy fej hagyma
1/4 paprika
200 g mirelit borsó
1 ek liszt
0,5 l alaplé
Jó főzőcskézést! :) Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.