Úgy döntöttem, hogy leporolom a régi blogomat, és új receptekkel lepem meg az arra érdemeseket. Feltehetnénk a kérdést, hogy mégis mi a magasságos nyámnyilák cukros könyökéért szeretne valaki gasztroblogot írni, amikor egymást érik az interneten a kipróbáltnál kipróbáltabb receptek. Azoknak két szóval szeretnék válaszolni. Párolt lilakáposzta.

20211020_142406_2.jpg

Történt ugyanis, hogy a kedvenc szupermarketem zöldséges pultja csábító és meglepően kicsi fejű lilakáposztát kínált. Mivel impulzusvásárló vagyok, rögtön meg is vettem egy gyönyörű, fényes, tojásdad káposztafejet, mondván, hogy valami szárnyassal jól megpárolom.

Az ominózus napon átbújtam az összes ismert gasztrogyűjteményes oldalt, és kiválasztottam a lilakáposzta elkészítésének leghülyebiztosabb módját. A karamellizált cukor-résznél, azért felszaladt a szemöldököm, de elég magas a homlokom hozzá, hogy nyugodtan tehet ilyen kitérőket.

Felkockáztam a káposztát, mert mi úgy szeretjük. Picit besóztam, félreraktam.

A kedvenc lábasommal felfegyverkezve nekikezdtem a főzési műveletnek. Kevés olajat kezdtem hevíteni, majd 4-5 evőkanál (most a diabetikusok, egészséges életmódot folytatók fordítsák el a fejüket) kristálycukrot karamellizáltam. Onnan tudod, hogy jó, hogy meglepően homogén, folyós állagot ér el, és kellemes barna színt ölt. A tapasztalatlanabbnak elmondanám, hogy mi ügyetlenek nagyjából 3 perc pánik és egy minimális égetés után érjük el ezt az állapotot.

Az okos receptünk ezután azt írta, hogy keverjük hozzá a káposztát. Az okos receptünk csak azt nem írta, hogy a hideg káposzta a forró cukorral ijesztő kemény kristályokat fog nekünk alkotni, ami „szerencsére” még épp annyira ragad, hogy az ijedten kiemelt fakanalat egészen bevonja, és azon visszavonhatatlannak tűnően megkeményedjen.

Két sírógörcs, és újabb fogadkozások közepette (miszerint én többet nem főzök csak nyüves teát) késsel lefeszegettem a karamellt a fakanalamról és visszahelyeztem a lábaskámba. Öntöttem alá egy kis vizet, és csodák csodája, a nonfiguratív cukorvirágok szépen beleolvadtak az egyre melegedő párolmányba. Tettem bele egy pici ecetet, hogy a szép lila színét megőrizze, leheletnyi borsot, és ízlés szerinti köményt. Fedő alatt pároltam kb fél órán át kislángon, majd újabb 15 percig fedő nélkül, időnként átkeverve, hogy a felesleges víz elpárologhasson.

Számszerűsítve:

1 közepes fej lilakáposzta

0.5 evőkanál 10%-os ételecet

4-5 evőkanál kristálycukor

só, bors, kömény ízlés szerint

két evőkanál olaj

Miután ez elkészült, gondoltam mégiscsak szükségem van egy lábon kihordott agyvérzésre, és gombával töltött csirkemell tekercs mellé kínálom ezt a pazar káposztaélményt.

20211020_142614_3.jpg

Számszerűsítve:

4 csirkemellfilé

25 dkg csiperke

15 dkg krémsajt

3 tojás

2 gerezd fokhagyma

reszelt parmezán

olaj

só, bors, zöldfűszer ízlés szerint

A csirkemellet hosszanti irányban bevágtam kiterítettem. Kiklopfoltam. A szintén tapasztalatlanaknak mondom, hogy ha frissentartó fólián keresztül, nem Asgard koronahercegével vetekedő csapásokkal, tehát gyengéden klopfoljuk a húst, nem lesz pépes, és ki sem szakad.

A kilapított húst enyhén sózzuk, borsozzuk, majd egy nagy alufólia ágyra fektetjük, hogy kiheverje a borzalmakat.

Eközben tojást verünk fel, krémsajtot és egy kis reszelt parmezánt keverünk hozzá. Ez utóbbi, ha nincs, rántsuk meg a vállunkat, mert amúgy semmit nem ad a recepthez, se ízében se állagában, csak olyan fancy-n hangzik.

Pirítsunk csiperkét akár vajon, oliva, vagy bármilyen olajon. Amikor a gomba levet enged borsozzuk, sózzuk, adjunk hozzá fokhagymát, és élvezzük ki a csodás illatokat, és pirítsuk míg a leve el nem fő.

A langyos gombát keverjük a tojásos-sajtos masszához, itt még ízesíthetünk, ha be vagyunk majrézva, hogy kevés a só. Vagy a fokhagyma miatt szerintünk egy kis bazsalikomot, vagy más zöldfűszert elviselne a töltelékünk. Ha nagyon folyós egy kanál zsemlemorzsával sűríthetjük. Ezt az egészet kenjük a húsra, majd az alufólia segítségével tekerjük jó szoros roládba. Izomembereknek most szólok, hogy az alufólia is szakad. Ha kész vagyunk a tekeréssel, a végeket szaloncukrot idéző módon zárjuk le. Ezt az indokolatlanul nagy húsos szaloncukrot fektessük tepsibe. öntsünk alá nagyjából két deciliter vizet. Fedjük le a tepsit is alufóliával, és toljuk be a sütőbe 1.5 órára. Az idő letelvén csomagoljuk ki a húst, és hagyjuk a sütőben, míg az ízlésünknek megfelelő módon meg nem pirul. Szigorúan hidegen szeleteljük, és tálaljuk egy szimpatikus tányérra a horrorkáposztával. És ha bárki megkérdezi, hogy ez a meglepően finom, látványnak sem utolsó kulináris atombomba macerás-e, legyintsünk, és közöljük magabiztosan „Semmiség!”.

Tudvalevő, hogy a nagymamák csinálják a világon a legfinomabb süteményeket. Ez a túrós süti mamikám receptje, apukám kedvence, és valójában nagyin kívül senki nem készítheti el. De a receptet azért megkaptam. ^^,

60dkg lisztezett

25dkg ráma

15dkg porcukor

2mk sütőpor

1cs vanilin

2db tojás

 

50dkg túró

25dkg ráma

25dkg porcukor

 

A tészta hozzávalóit pici tejjel összegyúrjuk. Két világos lapot sütünk belőle. A túrót habosra keverem a porcukorral és margarinnal, és a két lap közé töltöm. A tetejére porcukrot hintek.

Isteni!!! 

P30-08-14_13.27[01].jpg

     25dkg liszt

     1cs sütőpor

     2 tojás

     20dkg cukor

     2ek kakaó

     1dl olaj

     2dl tej

 

 

 

50dkg túró

15dkg cukor

1 tojás

1 cs vanilin

citrom/narancs

A tésztához tartozó alapanyagokat összekeverem. Illetve a túróhoz valókat is egy másik tálban. A tésztát lisztezett zsírozott tepsibe öntöm. Kiskanállal a túróból halmokat csinálok rá. Előmelegített sütőben 30 percig sütöm. 

Sziasztok! Újra itt. Újra a konyhában. 

IMG_0176.JPG

Régen ki nem állhattam a linzert, és az islert. Nekem olyan semmilyen volt, de egyszer ettem nagyimnál egy nagyon finom linzerkarikát, és azóta is meg-megeszegetem néha. Viszont még sosem sütöttem. Amit igazából nem értek mert pillanatok alatt összedobható kis sütiről van szó. 

A jómúltkorában nagyikámtól kaptam egy csomófélefajta süteménykiszúrót, formákat, miegymást, és volt köztük egy pár linzerhez való kiszúró. Szóval ma elővettem, meg anyunak az ezer éves receptjeit, és hatalmas elszántsággal álltam neki.

A lisztet elkevertem vaníliás cukorral, cukorral, sütőporral. Ezután bár a recept vajjal írta (de mivel ez hirtelen ötlet volt, vasárnap délután meg semmi nincs nyitva mifelénk) zsírral összemorzsoltam, hozzáadtam két tojást, pár csepp rumot, és egy kis tejet. Bár ezutóbbit nyugodtan elhagyhatjuk, csak nekem nem lett elég nedves a tésztám.

Kinyújtottam szép vékonyra, kiszúrtam a formákat, egyértelműen ugyanannyi "lyukasat" mint nem lyukasat. :D Pár perc alatt meg is sült. Aztán megkentem finom házilekvárral. Mesés lett. :3

Számszerűen:

50 dkg liszt
11 dkg cukor
2 cs vaníliáscukor
fél cs sütőpor
12 dkg zsír
2 tojás
pár csepp rum
1 dl tej

Ezt a pár darabot tudtam megmenekíteni egy fénykép erejére. :D Úgy érzem jól sikerült. :)

Ma nem hoztam húst, mert az elkészített köretemhez apa sütött halat. És mivel a halhoz én nem értek, inkább nem is okoskodnék. :D 

Ha már unjátok az egyszerű krumpli, rizs, tészta kombó váltogatását, van egy jó kis köretem, ami egyébként, önmagában is jól megállja a helyét, ha épp vegetáriánus vagy, vagy diétázol, vagy csak unod a húst is. :D Az alapötletet keresztanyum brokkolis, karfiolos besamel-mártásos ünnepi körete adta. :D 

Szóval amire szükséged lesz egy csomag fagyasztott zöldség. Persze csak ha nincs időd piacra menni. :D Megfőztem a zöldségeket. Aztán kivajaztam egy jénait. A lecsöpögtetett zöldségeket beletettem. Egy doboz kefírt elkevertem egy tojással és egy pici tejjel, fűszerekkel (bors, szerecsendió, oregánó). Ráöntöttem a zöldségekre. Nem érdemes túl hígra keverni a kefírt, mert akkor lefolyik az aljára. 

A tetejére reszelhetünk sajtot, vagy tehetünk 2-3 kanál tejfölt. Én is-is csináltam, mert úgy az igazi. Aztán bevágtam a sütőbe, és addig ki sem vettem, amíg meg nem éreztem az illatát. Imádom. Szerintem gyakran fogok ilyet csinálni. :D 

 

Számszerűen:

1 kg vegyes fagyasztott zöldség (karfiol, brokkoli, sárgarépa)

1 kefír

1 tojás

egy kis margarin a kenéshez

2 ek tejföl

5 dkg sajt

Jóétvágyat hozzá. :)

Üdv Mindenkinek! :D Ma egy kicsit főzés helyett sütés irányba mozdítom el a témát. Millió és egy embernek megígértem már azt a csodálatos piskóta receptet, ami a hamis piskótámmal ellentétben tényleg piskóta. :D 

Nincs is másra szükség, csak tojásra, kristálycukorra, lisztre, sütőporra, tejre, olajra. :D 

Egészen pontosan: 5 tojást szétválasztasz. A sárgáját 15 dkg kristálycukorral habosra kevered. 1,5 dl tejjel tovább vered. 1,5 dl olajat csurgatsz bele, miközben folyamatosan vered, legalább egy percig. 30 dkg lisztet elkeversz egy csomag sütőporral, és hozzákevered a tojássárgájához.
A tojás fehérjét 7 dkg kristálycukorral felvered keményre, és óvatosan összekevered a sárgájával. sütőpapírral kibéleled a formát, vagy a tepsit, és szinte takarékon. A legkisebben sütöd. Ha formában akkor kb egy órát. A tepsiben kb 40 percig.

A "takarékon" gázsütőn 1-es fokozatot jelent, ez celsiusban kb 160. :) Ha formában sütjük 45 perc után érdemes tűpróbát végezni, ha tepsiben fél óra után. :)

Várom a tapasztalatokat, mert ezt még én sem tudtam elrontani, pedig... :D 

Majdnem elfelejtettem, de számszerűen:
5 db tojás
22 dkg kristálycukor
30 dkg liszt
1.5 dl tej
1.5 dl olaj
1 cs sütőpor

A legnagyobb érdeme, hogy ha nem fogy el egy nagy családi eseményen egyszerre az egész lenyűgözően sokáig puha marad. Már az olajtól elég nehéz, szóval tekercsnek nem ajánlom, de bármi egyébhez tökéletes.

Jó sütögetést. :)

Anya, apa dolgozik, szóval szabad a konyha. Ha hiszitek, ha nem néha apával "ölre megyünk" hogy ki legyen a kapitány. Hát ma én nyertem. Bár nem volt nehéz, tekintve, hogy tökegyedül vagyok itthon. 

Csak úgy Stahlosan előkaptam egy darab gyönyörűszép karajt a fagyasztóból. Érdemes egy hengeresebbet választani, ha szépen akarjuk tűzdelni.  

Húsos füstölt szalonnát szeleteltem vékonyra. (Apa kapott nagymamámtól egy szuper késkészletet. ^^,) A húst ujjnyi távolságokban bevagdostam és mindegyikbe szalonnát dugtam. Összetörtem néhány gerezd fokhagymát, és néhány szem fekete borsot. Ezekkel bedörgöltem a husit, kicsit megsóztam, zsírozott tepsibe raktam. Öntöttem alá egy fél pohár vizet, és alufóliát tettem a tepsire. Így ült a sütőben egy órán át. 

Megnéztem egy párszor, és amikor már a bevagdosott részekben is inkább fehér volt a hús, mint rózsaszín, levettem a fóliát, egy szelet szalonnát keresztülfektettem a hús tetején, és "szabadon" sütöttem. Amikor a szalonna majdnem teljesen átsült, lelöktem a húsról, mert szeretem ha szép ropogósra, pirosra sül. :) Ízélmény, illatélmény szerintem jeles. Petrezselymes krumplit csináltam hozzá. :)

Kicsit időigényes, de macera nincs vele sok. Alig-alig kell ráfigyelni, és mégiscsak különlegesebb, mint egy egyszerű pörkölt. :D Képekkel sokszor maradtam már adós, de ma amit tudok pótolok. :)

 

Szóval beszabadultam a konyhába. Rég főzőcskéztem már, most pedig rá is érek. Kedvem is akadt.

Anya dolgozik, apa a pácolt császárszalonnánkat füstöli (Nyami. ♥), szóval enyém az egész konyha.

IMG_0110.JPG

Kivettem a fagyasztóból egy csomag szűzérmét. Mivel a múltkor két malacot vágtunk ez négy darab husit jelentett. :) Szép ujjnyi szeleteket vágtam belőle (miután kiolvadt), és forró zsírban hirtelen megsütöttem. Kiszedegettem tányérra.

A zsírban, amiben a hús kisült megpirítottam a hagymát és egy kis zöldpaprikát, amikor jónak láttam, hozzátettem az eddig tejben ázott, felcsíkozott birkamájat és a zöldborsót. Amikor a máj már majdnem jó volt, rátettem egy jó nagy kanál lisztet, és elkevertem hagytam pár percig pirulni, és ráöntöttem a "húsleves-alaplevet". 

Itt egy kis kitérő. Se kedvem, se időm nem volt húslevest főzni. Nem találtam leveskockát, és egy kávéskanál ételízesítőt sikerült összekaparnom. Szóval egy fél literes bögrében a vizet ezzel a kiskanál ételízesítővel, ugyanennyi szerecsendióval, borssal, egy fél karika zöldpaprikával, egy szelet hagymával, egy negyed gerezd fokhagymával, egy fél fagyasztott sárgarépával, és egy csipet petrezselyemmel 6 percig mikróztam. Fantasztikus illata volt. Amikor kihűlt, leszűrtem, hogy csak a lé kerüljön a húshoz.

Miután az alaplevet rátettem, elkevertem, megvártam, hogy a felét elforrja, besűrűsödjön szépen, és csak ezután fedtem le. 

Kb húsz percig időnként átkevergetve, fedő alatt főztem, amikor a máj jó lett, visszatettem a húsokat is az edénybe, szépen belenyomkodtam a raguba, hogy jól összefőjenek az ízek, és kb még húsz percig főztem így is ugyanúgy fedő alatt, néha megkeverve.

Az eredmény egy nagyon krémes, nagyon jó ízű ragu. Apa első reakciója: "Ez majdnem olyan, mintha én főztem volna." És aki ismeri apukámat, tudja hogy ez nagy szó. :)

Én rizzsel tálalom, de sültkrumplival vagy tésztával is tökéletes.

 

Számszerint:

0,5 kg szűzérme
30 dkg birkamáj
1 nagy fej hagyma
1/4 paprika
200 g mirelit borsó
1 ek liszt
0,5 l alaplé

 

Jó főzőcskézést! :) Jó étvágyat! 

Ohh hello megint! :)

A konyhába evett a fene ma délután, és almám is volt, meg kedvem is. Szóval megpucoltam néhány szépet. Anya meg lereszelte. Általában kelt tésztával sütjük, kalácsnak, de apa a múltkor evett mamánál ezért elkértem a receptet. Majdnem echte nagyiféle sütemény. :D Egy-két apróságot változtattam rajta csak.

5 bögre lisztet összekevertem egy kávéskanálnyi sütőporral, 250ml kókuszzsírral (ez kb 1 margarinkocka, és ez a változtatás) 4 tojással és két evőkanál tejföllel. Kellemes állagú tésztát kaptam. 

A reszelt almára visszatérve, margarinon megdinsztolva, fahéjjal, cukorral bekeverve a kétharmad kinyújtott tésztán eloszlattam. Az egyharmadból kb 1 centis "rácsokat" csináltam, és 3-4 centis távolságokra tettem egymástól. fél órát sütöttem a gázsütőnk 2-3as fokozatán. :) És tá táá tááá. :D Kész is. Holnapig puhul, mert a zsíros tésztáknak jól esik a pihenés. Csinálok majd képet is, ha nem lesz ennyire este. :)

Jó étvágyat hozzá. :)

Bár ma későn értem haza, kedvem támadt sütni. :) Muffint úgyis rég csináltam már. Szóval a mai alkotásom néhány csupacsokoládés finomság.

P25-09-13_20.23.jpg

Ét és fehér csokival, mazsolával, kakaóval, pici rummal. Csak ízlésesen.

30 dkg liszt
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
1 ek kakaópor
1 tábla étcsoki
1 tábla fehércsoki
1 kis csomag mazsola
3 tojás
2 dl tej
5 dkg margarin
pár csepp rum

A lisztet először elkevertem a többi "szárazzal", úgy mint sütőpor, cukor, kakaó, vaníliás cukor. Csak hogy a sütőport ne érje közvetlen nedvesség. Szóval ha ezeket összekevertem hozzáadom a többit. A mazsolát rumos tejbe áztattam. Egy lágyabb-fajta "galuskasűrűségű" tésztát kapunk. Ezt kipoharazgattam. Ez a mennyiség nekem 21 darabhoz lett elég. Kis csinosak. És még Juci-babának is ízlett. :)

Jó étvágyat hozzá! :)

süti beállítások módosítása